11.3.2014

Puheenjohtajan terveisiä

Lapin kamariorkesterin kannatusyhdistys Lakka ry:n vuosikokous pidetään 19.3.2014 Korundin kahviossa alkaen kello 18.00. Kokouksessa keskustellaan ja päätetään mm. viime vuoden toiminnasta ja alkaneen vuoden toimintasuunnitelmasta. Kokouksessa valitaan yhdistykselle toimihenkilöt: puheenjohtaja, hallituksen varsinaiset ja varajäsenet sekä tilintarkastajat.

V. 2013 toiminnasta.
Lakka ry:n viidentenätoista toimintavuonna järjestimme vakiintuneen tavan mukaan LKO:n muusikoiden ja lakkalaisten yhteiset tapaamiset kevät- ja syyskauden päätteeksi. Kevättapaaminen vietettiin tavallista juhlavammin orkesterin fagotisti Antal Mojzerin onnistuneen 60 v. juhlakonsertin jälkeen. Syyskauden päättäneessä pikkujoulussa juhlimme 15 v. täyttänyttä Lakkaa. Orkesterin muusikot onnittelivat meitä harmonisella, hauskalla laululla ja soitolla unohtamatta pakollista "kantaesitystä".


Lakalla oli ensimmäisen kerran koju Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla. Kartutimme Lakan kassaa myymällä Lapin kamariorkesterin levyjä, käsitöitä, vanhoja kirjoja ja arpoja. Kojulle pysähtyi keskustelemaan runsaasti rovaniemeläisiä ja matkailijoita, joille kerroimme Lakan toiminnasta, Lapin kamariorkesterista, orkesterin konserteista ja levyistä.

Jo yhdennentoista kerran hankimme Lakan jäsenille lippuja LuostoClassic-festivaaleille ja järjestimme majoitusta jäsenhintaan.

Viulusti Emilia Neuvonen kertoi koulutuksestaan ja työstään Lakan järjestämässä taiteilijatapaamisessa. Ymmärrys muusikon työstä lisäääntyi!

Lakka sai 20 000 euron apurahan Suomen Kulttuurirahastolta Mozart ja Salieri -kamarioopperan tuottamiseen yhteistyössä Ooppera Arcticon ja Lapin kamariorkesterin kanssa. Koko apuraha tilitettiin Rovaniemen kaupungille toteutuneiden kustannusten mukaisesti.

Rovaniemen kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaan esitettiin orkesterille vuosille 20142017 supistuksia toimintaan: vähennetään oopperat, levytykset, hintavat esiintyjävierailut (solistit) ja lisämuusikoiden (avustajien) palkkaaminen. Jos esitykset olisi hyväksytty, orkesterin vuosikymmenien taiteellinen kehitystyö olisi romutettu. Kaikki tuo olisi tapahtunut juuri, kun orkesteri on saavuttanut kansainvälistä menestystä! Lakan hallituksen jäsenet keskustelivat vapaa-ajan lautakunnan jäsenten kanssa ja julkisuudessa orkesterin merkityksestä rovaniemeläisille ja supistusten vaikutuksesta toimintaan. Yhdessä saavutimme torjuntavoiton.

Kutsuimme vapaa-ajan lautakunnan jäsenet konserttiin marraskuussa, ja kutsun otti vastaan puheenjohtaja ja kaksi lautakunnan jäsentä. Kerroimme kahvitauolla Lakasta, keitä olemme ja mitä olemme kannatusyhdistyksenä saaneet aikaan. Lautakunnan puheenjohtaja ja jäsenet pitivät tärkeänä kansalaistoimintaa kulttuurisektorillakin. Lakka tulee jatkossakin keskustelemaan päättäjien kanssa orkesterin resursseista.

Toiminta v. 2014.
Lakka jatkaa työtä Lapin kamariorkesterin hyväksi. Olemme aktiivisesti mukana orkesterin yhteistuotannoissa. Tuemme niitä taloudellisesti ja muillakin orkesterin tarvitsemilla tavoilla.

Pitemmän ajan vireillä ollut yhteistyö Taidemuseon ystävät ry:n kanssa aloitetaan. Vuokraamme tänäkin vuonna kojun Rovaniemen Wanhoilta Markkinoilta viime vuoden positiivisten kokemusten innoittamina. Entiseen tapaan hankimme lippuja ja majoitusta LuostoClassiciin ja mahdollisesti muihinkin tapahtumiin. Yhteisiä tapaamisia muusikoiden ja Lakan jäsenten välillä jatketaan, samoin taiteilijatapaamisia. Yhteyksiä jäseniin ja muusikoihin hoidetaan jäsenkirjeillä ja blogin välityksellä.

Kerron tässä lyhyesti, lähinnä keskustelun avaamiseksi, mitä toimintaa olemme suunnitelleet tälle kaudelle. Toivon, että tämä aktivoi keskustelemaan ja että se jatkuu vuosikokouksessa ja sen jälkeenkin.

Orkesterin kannatusyhdistyksenä pyrimme olemaan "ajan hermolla": keskustelemme, olemme aktiivisia ja vaikutamme niin, että orkesterin toimintaedellytykset säilyvät.

Lakan kuten muidenkin yhdistysten suuri haaste on saada toimintaan mukaan uusia aktiiveja. Tule mukaan toimintaan. Työ Lakassa on mielenkiintoista ja antoisaa. Jäsenissä on Lakan voima.

Tule, keskustele ja vaikuta. Se on ilo!

Leena Tiitinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti