21.3.2014

Kaunista musiikkia, karua ajankuvaa


Väinö Jalkasen pianokonsertti 17.3. alkoi pianistin toivomuksella, että Jean Paul Rameaun sävellykset kuunneltaisiin keskeytyksettä ilman välitaputuksia. Niinpä nämä paineet purettiin kunnolla koko konsertin viimeisen esityksen päätyttyä. Kutsuimme Rovaniemen oman kylän pojan lavalle kolme kertaa kiiteltäväksi.
Barokin ajan Rameaun jälkeen tuntui kuin olisimme siirtyneet suoraan ”maailmanpolitiikan arkipäivään”.  Dimitri Šostakovitšin preludia ja fuugaa kuvattiin konsertin käsiohjelmassa karuksi (mutta kauniiksi!) ajankuvaukseksi 1950-luvun Neuvostoliitosta. Pianistin mukaan teos puhuttelee jäätävällä, jylhällä, lohduttomuutta kumpuavalla sanomalla, josta kumpuaa myös kauneutta. Teoksessa ”mieli voi vaeltaa sodan kokeneiden ihmisten näkyihin, tyhjentyneiden taistelukenttien hiljaiseen muistiin, traagisuuteen.”

Tätä teemaa jatkoi serbialaisen Milos Tadicin teos ”A bout de soyffle” joka oli suomennettu suurin piirtein ”vailla henkeä, vailla mahdollisuutta hengähtää”. Jalkasen käymät keskustelut säveltäjän kanssa viittasivat kaukaisesti säveltäjän sukupolven lapsuudenkokemuksiin Balkanin sodan aikana (1990-luvulla) ja sitä seuranneeseen kehitykseen Serbiassa.
Aiheesta ei päästy konsertissa irti jatkossakaan. Maurice Ravelin sävelteokset pohjautuivat Aloysius Bertrandin runoihin. Ne oli suomennettu käsiohjelmaan ja hieman yllättäen ilmestynyt lausuja esitti ne kappaleiden lomassa tunnelmallisessa hämärässä. Runot johdattelivat vedenneitojen ja kääpiöiden maailmaan. Toinen runoista oli kuitenkin karusti Le Gibet, ”Hirsipuu”, joka vei meidät kuun kelmeään valoon. Jalkanen muuten suositteli yleisölle Bertrandin runoja luettavaksi ja tiesi, että runokokoelma ”Yön Kaspar” on saatavana Lapin maakuntakirjastosta.

Nuori taiteilija (s.1989) oli vetänyt poikkeuksellisen nuorekkaan yleisön Korundiin. Olivatkohan Lapin musiikkiopiston aikaiset opiskelutoverit ja nykyiset oppilaat saapuneet joukolla kuulemaan oman opiston kasvattia?
Taiteellisemman arvion konsertista voit lukea Marko Niemelän arviosta Lapin Kansassa.

Pertti T. Hyvönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti