Levyt

LAPIN KAMARIORKESTERIN LEVYTYKSIÄ

Lars Karlsson: Seven Songs ja konsertto klarinetille (BIS).

Levy sisältää Karlssonin säveltämää seitsemän laulua Pär Lagervistin runoihin. Laulusolisti on Gabriel Suovanen. Klarinettikonserton solisti on saksofonisti Christoffer Sundqvist. Lapin kamariorkesteria johtaa kapellimestari John Storgårds.

Kalevi Aho: Concerto for soprano saxophone, quintet for winds and piano (BIS)

Lapin kamariorkesteria johtaa John Storgårds ja solisti on Anders Paulsson. Kvinteton oboelle, klarinetille, fagotille, käyrätorvelle ja pianolle soittavat Markku Moilanen, oboe, Pekka Niskanen, klarinetti, Antal Moizer, fagotti, Ilkka Puputti, käyrätorvi, Väinö Jalkanen, piano ja Solo I viululle Jaakko Kuusisto, viulu.

Rondon 2/2018 mukaan Aho ei tarvitse patenttiratkailuja, vaan säveltää Anders Paulssonille kevyesti liikehtivän, mystisesti sävyttyvän ja harsomaisesti läpikuultavan teoksen. Paulssonin  kuulas ja kirkas saksofonisointi sijoittuu luonnollisesti lappilaiseen orkesteriympäristöön.

"Kvintetossa painolle ja puhaltimille Aholla on historiallisina esimerkkeinä Mozartin ja Beethovenin ratkaisut balanssiongelmiin. Ongelmista syntyy innoitus myös kvintetossa. Lapin kamariorkesterin puhaltajat muodostavat yksilöllisen kvartetit ja Väinö Jalkasen piano luo vaihtelevaa sointia yhdistävän aineksen." Rondo 2/2018

Bent Soerensen: Mignon (Dacapo)

Solisti pianotaiteilija Katrine Gislinge, Lapin kamariorkesteria johtaa kapellimestari John Storgårds.

Levyllä on yli tunnin mittainen annos Tanskan säveltäjäeliittiin kuuluvan Soerensenin tuotantoa - neljä maailman ensilevytyksiä. "Teoksessa kiteytyy Soerensenin sävelkieli:skandinaavisen linjakas, harkittu minimalismi, luonnosmaiset energiapurkaukset ja haastavasta hiljaisuudesta kohoavat tyylitajuiset assosiaatiot, joissa sydänalasta ottavia uniikkeja detaljeja ja melankoliaan viettävää varjopuoleisuutta." Solistina Katrine Gislinge, yksi Euroopan merkittävimmistä pianisteista. "Seitsenosaisen Mignonin pyörteinen soololanka pysyy Gislingen taiturin otteissa. Myös kamariorkesterin taitotaso on korkealla." "Levyn kaksi sooloviuluteosta ovat John Storgårdsin läpivalaisemia taidonnäytteitä. Maestron viulismille ominaisen vimman lisäksi löytyy herkkyyttä. Tulkinnan kypsyysaste lienee kohdillaan siitäkin syystä, että Serenissimo (2014) on sävelletty juuri John Storgårdsille." Lapin Kansa 23.3.2017.

Rondo 2/2017: "Hiljaisuus ja fragmentoituminen on Dacapon levylle koottujen kappaleiden yhteinen piirre. Ne yhdistyvät sooloviuluteoksissa John Storgårdsin vahvaan persoonalliseen myötäeloon ja yhtyeteoksissa Lapin kamariorkesterin soittoon, joka on paitsi luolellista, myös väkevästi eläytyvää."

Levy voitti Tanskan radion jakaman P2 -palkinnon vuoden 2017 parhaana uuden musiikin äänitteenä. Levyn arvioi vuoden parhaimmistoon myöskin kööpenhaminalainen päivälehti Berlingske Tidende ja Suomessa Hufvustadsbladet.

Alexander Zemlinsky: Seven songs ja Chamber symphony (Ondine)

Levy sisältää Zemlinskyn säveltämät seitsemän laulua ja kamarisinfonian. Lapin kamariorkesteria johtaa kapellimestari John Storgårds ja solistina on mezzosopraano Jenny Carlstedt.

Rondon 3/201 mukaan Lapin kamariorkesterin persoonallinen uutuus nostaa etualalle sovittamisen taiteen."Jousien eteerisyys ja ilmaisun harkittu improvisatorisuus säilyttävät hienolla tavalla myöhäisromanttisen moniselitteisyyden, joka monesti hukutetaan alleviivaavuuteen."

"Jenny Carlstedtin tulkinnat ovat äänellisesti upeita...Orkesteri toteuttaa viehkeän orkestraation akvarellimaisen läpikuultavasti." 

Kare Eskola 22.1.2016: "Zemlinsky -spesialistiksi kehkeytynyt John Storgårds ohjailee orkesteriaan erittäin täsmälliseen sulokkaaseen ilmaisuun, ja pieni yhtye kaivaa sovituksista kaiken soinnin irti." Jenny Carlstedtin äänestä Eskola toteaa; "Hänen äänensä on tällä hetkellä oivassa kunnossa ja kypsynyt täyteläiseksi.." 

Nordic sound, tribute to Axel Borup-Jörgensen, solisti Michala Petri, nokkahuilu, kapellimestari Clements Schuldt.

Kiittävät arviot Helsingin Sanomissa 9.9.2015 ja Lapin Kansassa 26.9.2015.

Kare Eskola: "Lapin kamariorkesteri osaa ja viitsii."

Oi jouluyö, solisti Soile Isokoski, kapellimestari John Storgårds (Ondine)

Joululauluja mm. Sulho Rannan Kehtolaulu, Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa, Melartinin Lapin joulu ja Adamin Oi jouluyö sekä instrumentaalimusiikkia; Erland Koch: Vinterpastoral, Bertold Hummel:Scherzando,

Kare Eskolan kommentti Välilevyt ohjelmassa: "jos on ostettava yksi joululevy, olkoon se Oi jouluyö. Kestää aikaa." 

Vagn Holmboe: Chamber Symphonies (Dacapo)
Levy sisältää tanskalaisen säveltäjä Vagn Holmboen kolme kamarisinfoniaa maailman
ensilevytyksinä.Kamarisinfoniat johtaa orkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari John Storgårds.
Maailman arvostetuin klassisen musiikin aikakauslehti brittiläinen Gramophone on valinnut Lapin kamariorkesterin Vagn Holmboe -levytyksen yhdeksi kuukauden levyistään. Gramophone -lehti on alansa laajalevikkisimpiä julkaisuja, jonka palkinnoista ja tunnustuksista kilpailevat kaikki kyseisenä vuonna julkaistut levytykset koko maailmassa
Lehden kriitikko Guy Rickards kirjoittaa Lapin kamariorkesterin Holmboe-levystä mm. näin: ”loistavat esitykset, upea äänimaailma, yksi tämän vuoden parhaista levytyksistä”.


In Memoriam Pehr Henrik Norgren (Alba)
 

Konsertto saksofonikvartetille ja jousiorkesterille sekä gongille.
 
Raschér-saksofonikvartetti ja Lapin kamariorkesteri ovat levyttäneet John Storgårdsin johdolla säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin muistolevyn. Kokonaisuus on vaikuttava.
Julkaisulla kuullaan Rascher-saksofonikvartetin esittämänä yksi hienoimmista Nordgrenin konsertoista, Konsertto saksofonikvartetille, jousiorkesterille ja gongille. Muita levyllä kuultavia teoksia ovat Arvo Pärtin Fratres, islantilaisen säveltäjän Askell Massonin Quatrain sekä Kalevi Ahon vuonna 2009 valmistunut sooloviuluteos In memoriam Pehr Henrik Nordgren. Levy on äänitetty Rovaniemen kirkossa. Levytys on korkeatasoinen ja kaunis. Lapin kamariorkesteri soittaa kirkkaasti ja henkistyneesti.


Kalevi Aho: Rituals (Bis)
Levyllä kuullaan Kalevi Aho sävellykset Kysymysten kirja Pablo Nerudan tekstiin, Konsertto alttoviululle ja kamariorkesterille sekä Sinfonia nro 14 Rituaaleja.

Levyllä soittaa Lapin kamariorkesteri John Storgårdsin johtamana. Solisteina esiintyvät mezzosopraano Monica Groop, alttoviulisti Anna Kreetta Gribajcevic ja Herman Rechberger, joka soittaa arabialaisia ja afrikkalaisia lyömäsoittimia.  

Yleisradion musiikkitoimittajat ja -tuottajat valitsivat vuoden 2009 levyksi Kalevi Ahon orkesterimusiikkia sisältävän Ritualsin. "Levyn hieno tekninen toteutus viimeistelee onnistuneen kokonaisuuden" kiitetään perusteluissa.
 

Kalevi Aho: Luostosinfonia (Bis)
Symphony No. 12 (Luostosinfonia)
Lahden sinfoniaorkesteri
John Storgårds, johtaja
Taina Piira, sopraano
Aki Alamikkotervo, tenori


Luostosinfonia kantaesitettiin 16.8.2003 Lapissa Ukko-Luosto-tunturin rinteessä osana
LuostoClassic-viikon tapahtumaa.
Levy sai vuonna 2003 Yle TV1:n myöntämän Vuoden Valopilkku -kulttuuripalkinnon merkittävimmästä kulttuuriteosta. Raati perusteli valintaansa seuraavasti: "Luostosinfonia toi nykymusiikkiin kokonaan uuden ulottuvuuden. Ekologisen idean pohjalta syntyneessä teoksessa Luosto-tunturin kivet ja tuuli saivat ohjata sointia. Lapin luonto ja musiikki sulautuivat kokonaistaideteokseksi. Ilman rohkeutta ja tiettyä hulluutta tämä ei olisi ollut mahdollista." Raati yhtyi myös Valopilkkua ehdottaneen kuulijan näkemykseen, jonka mukaan ”Luostolla tehtiin musiikin esittämisen historiaa!".


Jukka Linkola: Winds (Alba)
Jukka Linkola on helsinkiläinen orkesterinjohtaja, säveltäjä ja jazzpianisti 
John Storgårds, kapellimestari
Pekka Niskanen, klarinetti 
Lasse Joamets, viulu
1. Klarinettikvintetto
2. Winds for Strings
3. Autumn Concerto

2 kommenttia:

 1. Mistä näitä levyjä saa? Onko niitä Lakalla myytävänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levyjä on myytävänä seuraavissa paikoissa:

   Kulttuuritalo Korundi, puh. (016) 322 2822, Rovaniemi, Lapinkävijäntie 4, Rovaniemi,
   Rovaniemen kaupungin palvelupiste Osviitta, puh. 016 322 6800, kaupungintalo, Hallituskatu 7, Rovaniemi,
   Rovaniemen Matkailuneuvonta, puh. 016 346 270, 040 829 0676, Maakuntakatu 29-31, Rovaniemi,
   Arktikum, puh. 016-322 3260, Pohjoisranta 4, Rovaniemi,

   Musiikkialan liikkeistä.

   Lakan jäsenet voivat tiedustella levyjä sihteeri Marketta Melakarilta p. 040 573 6812, markettamelakari3@gmail.com ja puheenjohtaja Leena Tiitiseltä, p. 040 778 9405, leenam.tiitinen@gmail.com

   Poista